Dobrodošli

 
 
 

Otvoren granični prelaz na brani Đerdap II

 

h

 

Na sredini brane "Đerdap II" otvoren granični prelaz Kusjak. Prelaz između Srbije i Rumunije svečano otvorili ministri policije dve zemlje Ivica Dačić i Konstantin Trajan Igašo.
Granični prelaz između Srbije i Rumunije na sredini brane Hidrocentrale "Đerdap II" kod Prahova, danas su otvorili ministri unutrašnjih poslova dve države, Ivica Dačić i Konstantin Trajan Igaš.

Dvojica ministara posle otvaranja graničnog prelaza Kusjak su istakli da će zahvaljujući tom prelazu biti omogućena lakša komunikacija, kretanje i saradanja građana s obe strane Dunava.

Dačić i Igaš izrazili su zadovoljstvo što je prelaz otvoren posle niza godina, koliko su građani kompletne regije tražili da im se omogući lakši prelaz državne granice.

Igašo je istakao da otvaranje graničnog prelaza dokazuje da su se dobri odnosi dve države još dodatno približili.

"Napravi smo još jedan korak u tom pravcu", rekao je Igašo, dodajući da će zbog otvaranja novog graničnog prelaza najsrećniji biti građani koji žive sa obe strane Dunava.

Dačić se saglasio sa kolegom, istakavši da je otvaranje prelaza Kusjak pre svega u interesu građana Srbije i Rumunije koji žive na tom području.

On smatra da je neophodno ispitati mogućnosti u skladu sa nacionalnim i zakonodavstvom EU, kako bi mogli da se otvore malogranični prelazi gde god je to potrebno između Srbije i Rumunije.

Prema njegovim rečima, to je potrebno uraditi jer građani koji žive uz granicu imaju velike primedbe zbog malog broja graničnih prelaza, tako da moraju da prelaze veliki broj kilometara kako bi ušli iz jedne u drugu državu.

Dačić, koji je i zamenik premijera, ocenio je da otvaranje tog prelaza predstavlja značajan doprinos daljem razvoju dobrosusedskih i bratskih odnosa dve države i naroda.

On je naveo da će novi granični prelaz raditi 24 sata i da je otvoren za sve vrste saobraćaja.

Dačić je dodeo da jedino još ostaje da se službe za integrisano upravljanje granicom smeste sa obe strane prelaza, kako bi mogli da vrše sve potrebne kontrole.

Posle otvaranja graničnog prelaza, Dačić i Igašo su na rumunskoj strani razgovarali i o saradnji policije dve države. Oni su najavili i mogućnost formiranja zajedničkih patrola koje će kontrolisati državnu granicu, uključujući i reku Dunav.

nazad

   
   
Copyright © Dušanovac 2006/11